25210.48707

Μαιευτήρας Χειρουργός Γυναικολόγος

Εγκυμοσύνη 1ο τρίμηνο

Μηνιαία παρακολούθηση κύησης με βασικούς υπερηχογραφικούς ελέγχους, με κάλυψη όλων των απαραίτητων εξετάσεων στην αντίστοιχη εβδομάδα.

Εγκυμοσύνη 1ο τρίμηνο

Η εγκυμοσύνη είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα. Μερικές γυναίκες λάμπουν από καλή υγεία και ζωτικότητά κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων μηνών της εγκυμοσύνης, ενώ άλλες μπορεί να αισθάνονται πολύ άσχημα. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι αλλαγές που μπορεί να σας συμβούν, τι σημαίνουν και ποια σημάδια πρέπει να σας κάνουν να ανησυχήσετε.


Αιμορραγία: Περίπου το 25 % των εγκύων γυναικών βιώνουν ελαφρά αιμορραγία κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου τους. Νωρίς στην εγκυμοσύνη, λίγες κηλίδες μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι το γονιμοποιημένο έμβρυο, έχει εμφυτευτεί στη μήτρα. Ωστόσο , αν έχετε σημαντική αιμορραγία, κράμπες, ή οξύ πόνο στην κοιλιά σας , καλέστε τον γιατρό σας. Αυτά μπορεί να είναι σημάδια της αποβολής ή έκτοπης κύησης (εγκυμοσύνη κατά την οποία το έμβρυο εμφυτεύεται έξω από τη μήτρα).


Ευαισθησία στο στήθος: Ο πόνος στο στήθος είναι ένα από τα πρώτα σημάδια της εγκυμοσύνης. Προκαλείται από ορμονικές αλλαγές, οι οποίες προετοιμάζουν τους γαλακτοφόρους πόρους σας.


Δυσκοιλιότητα: Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, παρατηρείται δυσκοιλιότητα λόγω των υψηλότερων επιπέδων της ορμόνης προγεστερόνης. Αν προσθέσετε σε αυτό το γεγονός ότι λαμβάνεται και σίδηρο ως απαραίτητο συμπλήρωμα διατροφής κατά την εγκυμοσύνη τότε το αποτέλεσμα είναι η δυσκοιλιότητα, τα αέρια και ο τυμπανισμός που μπορεί να κρατήσουν σε ολόκληρη την εγκυμοσύνη σας. Τι πρέπει λοιπόν να κάνετε; Αυξήστε την πρόσληψη φυτικών ινών και πίνετε επιπλέον υγρά. Η σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να βοηθήσει. Αν η δυσκοιλιότητα σας ενοχλεί σε τέτοιο βαθμό που να ανησυχείτε, συζητήστε με το γιατρό σας σχετικά με το αν πρέπει να λάβετε κάποιο ήπιο ηπακτικό.


Λευκόρροια: Είναι φυσιολογικό να δείτε λεπτόρευστο, γαλακτώδες λευκό υγρό κατά τις πρώτες εβδομάδες της εγκυμοσύνης σας. Μπορείτε να φοράτε σερβιέτα , αν αυτό σας κάνει να νιώθετε πιο άνετα , αλλά μην χρησιμοποιήσετε ταμπόν, επειδή μπορεί να εισάγετε μικρόβια μέσα στον κόλπο. Εάν οι εκκρίσεις αυτές έχουν δυσάρεστη οσμή, έχουν κίτρινο ή πράσινο χρώμα τότε επικοινωνήστε με το γιατρό σας.


Κόπωση: Το σώμα σας εργάζεται σκληρά για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο, γεγονός που μπορεί να σας κουράζει πιο εύκολα απ 'ότι συνήθως. Αν νιώθετε κουρασμένη κατά τη διάρκεια της ημέρας η καλύτερη λύση είναι να κοιμηθείτε για λίγο. Επίσης βεβαιωθείτε ότι παίρνετε την ενδεδειγμένη δόση σιδήρου σύμφωνα με τις οδηγίες του γιατρού σας. Μικρότερη δόση σιδήρου μπορεί να προκαλέσει αναιμία κι ακόμη περισσότερη κούραση.


Η εγκυμοσύνη σας ανά εβδομάδα του πρώτου τριμήνου
1η και 2η Εβδομάδα

Σχετικά με το έμβρυο: Το μωρό σας φαίνεται σαν μια μικρή κουκίδα. Είναι δύσκολο να γνωρίζουμε πότε ακριβώς συνέβη σύλληψη, έτσι ώστε να υπολογίσουμε την ακριβή ημερομηνία από την αρχή του τελευταίου κύκλου σας.


Μέλλουσα μαμά: Κατά την έναρξη της περιόδου, περίπου 20 αυγά που ονομάζονται ωάρια καταλαμβάνουν τους γεμάτους με υγρό σάκους που τους ονομάζουμε ωοθηλάκια. Αν η περίοδός σας είναι κάθε 28 ημέρες, περίπου 14 ημέρες μετά την έναρξή της έχετε ωορρηξία.
Ένα από αυτά τα θυλάκια απελευθερώνει ένα ωάριο το οποίο ταξιδεύει κάτω στη σάλπιγγα σας, όπου περιμένει γονιμοποίηση.


Είναι ακριβώς αυτές οι ημέρες - 14 ημέρες μετά την έναρξη της περιόδου και μία ημέρα μετά – κατά τις οποίες είστε γόνιμη. Αν θέλετε να μείνετε έγκυος , αυτή είναι η καλύτερη στιγμή για να δοκιμάσετε. Όταν αυτό επιτευχθεί, μόλις δηλαδή γονιμοποιηθεί το ωάριο, τότε αυτό, κινείται εντός της μήτρας.
Μην απογοητευτείτε αν δεν μείνετε έγκυος την πρώτη φορά. Κάθε μήνα , οι γυναίκες έχουν 25% πιθανότητες να μείνουν έγκυοι, οπότε ίσως χρειαστεί να προσπαθήσετε περισσότερο από μία φορά.


Συμβουλή της 1ης & 2ης εβδομάδας: Αρχίστε να παίρνετε, 0,4 χιλιοστόγραμμα, ή 400 μικρογραμμάρια , φυλλικού οξέος ημερησίως. Η λήψη φυλλικού οξέος λίγους μήνες πριν από τη σύλληψη έχει αποδειχθεί ότι μειώνει δραματικά τις ανωμαλίες του νευρικού σωλήνα, όπως τη δισχιδή ράχη.


3η Εβδομάδα

Έμβρυο: Συγχαρητήρια! Εάν το ωάριό σας και το σπέρματοζωάριο του συντρόφου σας μπορέσει να συνδεθεί με επιτυχία, τότε το έμβρυο σας υπάρχει κι έχει το μέγεθος του κεφαλιού μιας καρφίτσας. Δεν μοιάζει με έμβρυο ή με μωρό. Είναι απλά μια ομάδα από περίπου 100 κύτταρα που πολλαπλασιάζονται και αναπτύσσονται με ταχείς ρυθμούς. Το εξωτερικό στρώμα των κυττάρων θα γίνει ο πλακούντας και το η εσωτερικό στρώμα θα γίνει το έμβρυο.


Μέλλουσα μαμά: Δεν θα παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές στο σώμα σας σε αυτό το σημείο. Θυμηθείτε, δεν έχετε καν καθυστέρηση ακόμα.


4η Εβδομάδα

Έμβρυο: Τώρα που το ωάριό σας έχει γονιμοποιηθεί, προσκολλάται στην επένδυση της μήτρας σας. Αυτό ονομάζεται εμφύτευση.


Συμβουλή της 4ης Εβδομάδας: Προσπαθήστε να τρώτε υγιεινά, και ισορροπημένα, να πίνετε 6-8 ποτήρια νερό την ημέρα. Όσο κι αν λιγουρεύεστε διάφορα εδέσματα, θυμηθείτε ότι χρειάζεστε μόνο 300 θερμίδες παραπάνω ανά ημέρα, όταν είστε έγκυος.


5η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας εξακολουθεί να είναι μικροσκοπικό, αλλά η καρδιά, ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός, οι μυς και τα οστά του, αρχίζουν να αναπτύσσονται. Επίσης σχηματίζονται:


  • ο πλακούντας, από τον οποίο τρέφεται το μωρό σας
  • ο αμνιακός σάκος, που θα προσφέρει ένα ζεστό κι ασφαλές περιβάλλον στο οποίο το μωρό σας θα περάσει τους επόμενου μήνες μέχρι τη γέννηση
  • ο ομφάλιος λώρος που συνδέει τον πλακούντα με το έμβρυο.

Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να υποψιάζεστε από τώρα ότι είστε έγκυος. Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε κάποια πρώιμα σημάδια εγκυμοσύνης:


  • Ναυτίες (πρόκειται για την πρωινή αδιαθεσία, αν και μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας ή της νύχτας)
  • Μούδιασμα ή πόνος στο στήθος σας. Επίσης μπορεί να δείτε τις θηλές σας να σκουραίνουν.
  • Συχνουρία
  • Αίσθημα κόπωσης (περισσότερο απ΄ότι συνήθως)
  • Σιελόρροια

6η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας έχει σχήμα γυρίνου και το μέγεθος ενός μέτριου φασολιού. Τα μάτια του και τα άκρα του τώρα αρχίζουν να σχηματίζονται. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, ο γιατρός σας μπορεί να είναι σε θέση να ακούσει τους κτύπους της καρδιάς του. Η περίοδος μεταξύ της 17ης και της 56ης ημέρας, είναι καθοριστική για την παιρεταίρω ανάπτυξή του βρέφους καθώς τότε το έμβρυο είναι πιο επιρρεπές σε κάτι που θα μπορούσε να επηρεάσει τη φυσιολογική του ανάπτυξη.


Μέλλουσα μαμά: Μπορεί να έχετε αρχίσει να παίρνετε λίγα κιλά τώρα. Ή αν έχετε πρωινή ναυτία μπορεί να έχετε χάσει βάρος - αυτό είναι επίσης φυσιολογικό. Μπορεί να αρχίσετε να παρατηρείτε κάποιες αλλαγές στο σώμα σας: τα ρούχα να είναι λίγο πιο σφιχτά γύρω από τη μέση σας, πιο “γεμάτα” πόδια και στήθος.


Συμβουλή της 6ης Εβδομάδας: Αποκτήστε καλές προγεννητικές συνήθειες κάθε μέρα, όπως το να τρώτε υγιεινά και να λαμβάνετε τις βιταμίνες σας. Αν δεν το έχετε κάνει ήδη κόψτε το κάπνισμα και την κατανάλωση αλκοόλ.


7η Εβδομάδα

Έμβρυo: Το μωρό σας μεγαλώνει. Αρχίζουν να φαίνονται τα σημεία όπου θα αναπτυχθούν τα δάκτυλα στα χέρια και τα πόδια. Πολλά σημεία του σώματος όπως η καρδιά, οι πνεύμονες, τα έντερα, o εγκέφαλος, o νωτιαίος μυελός, τα ρουθούνια, το στόμα και τα μάτια, συνεχίζουν να αναπτύσσονται.


Μέλλουσα μαμά: Ακόμα δεν σας φαίνεται η εγκυμοσύνη αλλά εσείς καταλαβαίνετε τις αλλαγές στο σώμα σας. Μπορεί να έχετε ακόμα την πρωινή αδιαθεσία , και να έχετε τσούξιμο κι ευαισθησία στο στήθος σας.


Συμβουλή της 7ης Εβδομάδας: Ποτέ μην αφήνετε το στομάχι σας εντελώς άδειο. Αυτό θα σας βοηθήσει ώστε να μην νιώθετε ζαλάδα. Επιλέξτε υγιεινά σνακ και προτιμήστετα πολλά μικρά γεύματα αντί για τρία μεγάλα.


8η Εβδομάδα

Έμβρυο: Οι πτυχές των βλεφάρων και των αυτιών σχηματίζονται. Τα δακτυλάκια των χεριών και των ποδιών είναι τώρα λίγο μεγαλύτερα.


Μέλλουσα μαμά: Ο όγκος του αίματος αυξάνεται και η καρδιά σας αντλεί 50% περισσότερο αίμα ανά λεπτό για το μωρό σας. Συνηθισμένα συμπτώματα γι΄ αυτή την εβδομάδα είναι η κατήφεια και η αναγούλα από ορισμένες μυρωδιές.


Συμβουλή της 8ης Εβδομάδας: Μην πιέζεστε, μην αγχώνεστε. Φορέστε άνετο στηθόδεσμο με καλή υποστήριξη για να προλάβετε τη σταδιακή χαλάρωση του στήθους. Αρχίστε κάποιες ειδικές ασκήσεις για το στήθος.


9η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι περίπου στο μέγεθος ενός φιστικιού. Το κεφάλι είναι πιο όρθιο και ο λαιμός είναι πιο ανεπτυγμένος. Κατά τη διάρκεια ενός υπερηχογραφήματος, μπορείτε να δείτε πώς το μωρό σας κινείται, ακόμα κι αν δεν μπορείτε να το νιώσετε ακόμα.


Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας συνεχίζει να μεγαλώνει και μπορείτε να παρατηρήσετε τη μέση σας να παχαίνει. Ακόμη δεν είναι ορατή η εγκυμοσύνη σας στους άλλους. Και το βάρος σας δεν παρουσιάζει ακόμη ιδιαίτερη μεταβολή ιδιαίτερα αν παρουσιάζετε συμπτώματα όπως απέχθεια για το φαγητό, καούρα δυσπεψία, ναυτία ή φούσκωμα.


Συμβουλή της 9ης Εβδομάδας: τρώτε άφθονα τρόφιμα που περιέχουν ασβέστιο, όπως γιαούρτι, γάλα, τυριά, σαρδέλες, και μπρόκολο . Το μωρό σας, αλλά κι εσείς το χρειάζεστε κι αυτό πρέπει να κάνετε.


10η Εβδομάδα

Έμβρυο: Το μωρό σας είναι ακόμα μικρό, αλλά τώρα μοιάζει με μωρό. Τα χέρια και τα τα πόδια είναι μακρύτερα και μπορεί να τα λυγίσει στους αγκώνες και τα γόνατα.


Μέλλουσα μαμά: Η μήτρα σας τώρα έχει το μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ. Ακόμη δεν δείχνετε έγκυος αλλά σίγουρα νιώθετε καλύτερα φορώντας πιο άνετα ρούχα. Μπορεί να συνεχίζετε να αισθάνεστε κουρασμένη και κυκλοθυμική, αλλά αυτά τα συμπτώματα θα διαρκέσουν για λίγο ακόμη.


Συμβουλή της 10ης Εβδομάδας: Συζητήστε με κάποιον διατροφολόγο για την διατροφική σας πορεία μέχρι τη γέννα, ώστε να λαμβάνετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά χωρίς να φορτώνεστε με πολλά παραπανίσια κιλά από τροφές που δεν σας προσφέρουν τίποτα.


11η Εβδομάδα

Έμβρυο: Είναι μια άλλη σημαντική εβδομάδα της ανάπτυξης. O γιατρός σας μπορεί να ακούσει καθαρά και δυνατά την καρδιά του εμβρύου. Τα γεννητικά όργανα του μωρού σας είναι σε ανάπτυξη , ωστόσο το φύλλο δεν μπορεί να προσδιοριστεί ακόμη.


Μέλλουσα μαμά: Οι ορμόνες της εγκυμοσύνης εκδηλώνουν την καλή και την κακή τους πλευρά. Μπορεί να παρατηρήσετε ότι τα μαλλιά σας και τα νύχια των χεριών και των ποδιών σας, μεγαλώνουν πιο γρήγορα. Αλλά μπορεί επίσης να παρατηρήσετε λιπαρότητα στο δέρμα και ακμή.


Συμβουλή της 11ης Εβδομάδας: Προγραμματίστε ένα ραντεβού με τον οδοντίατρο. Δείτε τον οδοντίατρό σας τουλάχιστον μία φορά σε αυτούς τους εννέα μήνες, κυρίως για την ουλίτιδα η οποία εκδηλώνεται συχνά στο πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης. Βουρτσίστε τα δόντια σας καθημερινά, και φροντίστε να λαμβάνετε όπως πρέπει το συμπλήρωμα ασβεστίου για να κρατήσει τα δόντια σας γερά. Τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν περισσότερο λόγω των ορμονών της εγκυμοσύνης και την αύξηση του όγκου του αίματος.


12η Εβδομάδα

Έμβρυο: Όλα τα μέρη του μωρού σας αναπτύσσονται. Μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδας, η πιθανότητα αποβολής μειώνεται σημαντικά.


Μέλλουσα μαμά: Θα αισθάνεστε πιο ενεργητική για τις επόμενες εβδομάδες. Η τυπική αύξηση του σωματικού βάρους από τώρα είναι 1,5 - 5 κιλά.


Συμβουλή της 12ης Εβδομάδας: Ίσως αρχίζουν να σχηματίζονται ραγάδες στο στήθος, την κοιλιά, τους γοφούς, τους γλουτούς τώρα ή κάποια στιγμή κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Φροντίστε να ενυδατώνετε το δέρμα σας με ειδικά λάδια και κρέμες για την ελαχιστοποίησή τους. Το αν θα σβήσουν μετά τον τοκετό εξαρτάται από την φυσική ελαστικότητα του δέρματός σας.


Συνοπτικά: Μέχρι το τέλος του τρίτου μήνα , το μωρό σας είναι πλήρως διαμορφωμένο, με τους βραχίονες, τα χέρια, τα δάχτυλα, τα πόδια και τα δάχτυλα των ποδιών. Τα χέρια μπορούν να ανοίγουν και να κλείνουν. Τα νύχια στα χέρια και τα πόδια αρχίζουν να αναπτύσσονται και τα εξωτερικά αυτιά διαμορφώνονται. Τα αναπαραγωγικά όργανα του μωρού σας επίσης αναπτύσσονται αλλά το φύλο του μωρού είναι δύσκολο να διακρίθεί στον υπέρηχο.


Εξετάσεις 1ου τριμήνου:

Υπερηχογράφημα: Το πρώτο υπερηχογράφημά σας θα γίνει κατά την 6η – 7η εβδομάδα. Εκεί θα φανεί το σημείο εμφύτευσης, (εντός ή εκτός μήτρας) και πιθανόν να ακούσετε για πρώτη φορά την καρδούλα του να χτυπάει.


Εξετάσεις αίματος, ούρων: Στο πρώτο τρίμηνο θα κληθείτε να κάνετε ένα πλήρες τσεκ-απ όπως : Γενική αίματος, Γενική ούρων ,σάκχαρο, ουρία, κρεατινίνη, SGOT-SGPT, ψευδοχοληνεστεράση, HBSag, HCV, ηλεκτροφόρηση Hb,HIVI κ HIVII,TSH, Anti-TPO,Anti-TG. Τοξόπλασμα, ερυθρά, ομάδα αίματος, Rhesus, CMV


Αυχενική διαφάνεια: Αυτή είναι μια από τις σημαντικότερες εξετάσεις που γίνεται στο τέλος του πρώτου τριμήνου της εγκυμοσύνης. Ελέγχει την παρουσία (συγκέντρωση) υποδόριου υγρού πίσω από τον αυχένα του εμβρύου. Η ποσότητα του υγρού που υπάρχει σε αυτό το σημείο ποικίλει μεταξύ των εμβρύων και η αυξημένη ποσότητά του σε συνδυασμό με κάποια άλλα υπερηχογραφικά ευρήματα αποτελεί σημαντικό δείκτη για αύξηση της πιθανότητας το έμβρυο να παρουσιάζει κάποια χρωμοσωμική ή άλλη ανωμαλία όπως σύνδρομο Down, τρισωμία 18, τρισωμία 13, κ.α.Η εξέταση ολοκληρώνεται με τον αιματολογικό έλεγχο του Α-test ή PAPP-Atest